Onderwerpen

Kennismaken met de Nationale Terminologie Server

Kennismaken met de Nationale Terminologie Server

Op de afgelopen online Working Group Meeting (WGM) van HL7 Nederland is veel aandacht besteed aan de release van de Nationale Terminologie Server (NTS) in februari. Na twee inhoudelijke sessies is op de derde dag van de WGM een connectathon gehouden waarin de deelnemers met de NTS konden kennismaken. ‘Waar loop je tegenaan als je de techniek en de praktijk ingaat?’, was de vraag. De reacties waren heel positief. Daarom organiseert de community van HL7 Nederland de komende tijd elke maand zo’n connectathon. Het doel is om deelnemers met elkaar de mogelijkheden van de NTS te laten ontdekken, zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen.

Lees meer...

Personal Health Train, FAIR en FHIR

Personal Health Train, FAIR en FHIR

De toegenomen digitalisering in de zorg heeft geleid tot een explosie aan gezondheidsdata. Big data en Artificiële Intelligentie (AI) kunnen als innovatieve middelen ingezet worden om deze gezondheidsdata optimaal te benutten om zo de gezondheidszorg verder te optimaliseren.

Lees meer...

HL7 CDA vergeleken met HL7 FHIR

HL7 CDA vergeleken met HL7 FHIR

Op verzoek van het Informatieberaad Zorg is een vergelijking gemaakt tussen de HL7 Clinical Document Architecture (CDA) en de HL7 Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR). Dit document is door Rob Mulders ter informatie aangeboden aan het Informatieberaad Zorg tijdens de virtuele bijeenkomst van 21 september 2020. De centrale vraag is: zijn deze standaarden opvolgend of aanvullend?

Lees meer...

LSP on FHIR

LSP on FHIR

Artikel van Tom de Jong

Het LSP heeft, mede naar aanleiding van de ontwikkeling van MedMij, een FHIR koppelvlak gekregen. Tom de Jong beschrijft de achtergrond van de ontwikkelingen en de roadmap die op basis van de ervaringen en in samenspraak met de gebruikers van het LSP is ontwikkeld.

Lees meer...

Het combineren van FHIR en IHE XDS

Het combineren van FHIR en IHE XDS

Artikel van René Spronk en Robert Breas

De FHIR-standaard is niet meer weg te denken als basis voor interoperabiliteitsvraagstukken. Het MedMij programma en diverse VIPP-projecten vereisen het gebruik van FHIR. VZVZ is bezig een FHIR-koppelvlak voor het LSP uit te rollen. IHE XDS, dat eveneens een FHIR API bezit, heeft een rol verworven als veel gebruikte architectuur voor de regionale uitwisseling van documenten en beelden.

Lees meer...

HL7 en de coronacrisis

HL7 en de coronacrisis

In deze tijd van een pandemie van COVID-19 duikt de vraag op: wat kunnen we bijdragen aan het oplossen van deze crisis? En wat kunnen standaarden zoals HL7 bijdragen? Marc de Graauw heeft hier een blog aan gewijd.

Lees meer...

HL7 FHIR en de Personal Health Train: overlappend of aanvullend?

HL7 FHIR en de Personal Health Train: overlappend of aanvullend?

Door het toenemende belang van data in de zorgsector en de medische wetenschap, komen nieuwe standaarden op die slim met gegevens en algoritmes omgaan. HL7 FHIR en de Personal Health Train behoren beide tot de bekende namen in de wereld van interoperabiliteit. Vanuit de achterban van zowel HL7 als de Personal Health Train ontvangen we regelmatig de vraag: hoe verhouden deze twee zich tot elkaar?

Lees meer...

Veel vraag naar HL7 FHIR, maar wat is het eigenlijk?

Veel vraag naar HL7 FHIR, maar wat is het eigenlijk?

Tijdens een landelijke bijeenkomst over interoperabiliteit op 29 mei jl. is het Manifest “Samen Vooruit” gepresenteerd, waarmee het belang van open uitwisseling van data wordt onderstreept. Natuurlijk waren er ook veel vragen over HL7 FHIR, de open standaard om toegang tot data mogelijk te maken. Daarom hierbij een korte toelichting.

Lees meer...

CMHAFF: een nieuwe standaard voor Health Apps

CMHAFF: een nieuwe standaard voor Health Apps

Het HL7 Consumer Mobile Health Application Functional Framework (CMHAFF) voor proefgebruik (STU) is door de ballotronde van januari 2018 gekomen en daarmee goedgekeurd voor publicatie. CMHAFF is framework dat primair is gericht op ontwikkelaars van mobile heatlh applicaties, om hen te ondersteunen in het op de juiste manier inlichten en beschermen van consumenten in relatie to aspecten van de app. Het gaat hierbij om privacy en beveiliging, toegang tot data en transparantie over productrisico's die geraakt worden als gezondheidsdata wordt verzameld en door de app heen gebruikt wordt.

Lees meer...

 

 

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.