Verhalen

Zonder HL7 komt de zorg tot stilstand

Zonder HL7 komt de zorg tot stilstand

Interview met Guido Zonneveld en Simon Eijking, BovenIJ
tekst en foto's: Marieke Keur

HL7 is overal aanwezig. Vraag dus niet wat HL7 de zorg oplevert, maar draai die vraag om: wat betekent het als HL7 communicatie niet beschikbaar zou zijn? Het antwoord is duidelijk. Zonder HL7 komt de zorg tot stilstand. Dat geldt voor het gehele zorgveld.’ Aan het woord zijn CIO Guido Zonneveld en Simon Eijking, systeemspecialist medische ICT, werkzaam in het BovenIJ in Amsterdam-Noord. Beiden hebben een duidelijke visie op de betekenis van de HL7-standaard voor de toekomst van de zorg, enerzijds gebaseerd op hun brede kijk en ervaring, anderzijds ingegeven door de actuele uitdagingen waar de zorg zich voor geplaatst ziet.

Lees meer...

HL7 kan databeschikbaarheid mogelijk maken

HL7 kan databeschikbaarheid mogelijk maken

Interview met Ronald Cornet, universitair hoofddocent en principal investigator Klinische informatiekunde UvA
tekst en foto's: Marieke Keur

‘Data saves lives’, antwoordt Ronald Cornet op de vraag wat zijn persoonlijke drive is in zijn vakgebied. ‘We hebben goede data nodig om van onze fouten te leren en met die kennis de zorg van morgen te verbeteren.’ Zijn ideaal is de realisatie van een gezamenlijke informatielaag voor het zorgdomein, die amendeerbaar en bevraagbaar is. Voor HL7 ziet hij daarbij een belangrijke rol weggelegd.

Lees meer...

De rol van HL7 bij testen op Corona

De rol van HL7 bij testen op Corona

Om het grootschalig testen op Corona mogelijk te maken moesten in korte tijd alle laboratoria aan het nieuwe centrale CoronIT systeem gekoppeld worden. De standaarden van HL7 Nederland hebben dat mogelijk gemaakt. Een paar van de meest betrokken mensen doen hier hun verhaal.

Lees meer...

Een patiënt heeft HL7 gewoon nodig

Een patiënt heeft HL7 gewoon nodig

Interview met Sylvia Veereschild, ICT-ondernemer en patiënt; tekst: Marieke Keur; foto's ter beschikking gesteld door Sylvia Veereschild

‘We staan op een kantelpunt’, zegt Sylvia Veereschild. ‘Ook al moet er heel veel gebeuren en is het ongelooflijk complex, ik ben positief over de uitkomst.’ De Tweede Kamer is begonnen aan de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wet gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Als ICT-ondernemer èn patiënt ziet Veereschild de Wegiz als een gouden kans om de zorg op alle fronten te verbeteren.

Lees meer...

Wij zitten in de versnelling - HL7 in het UMCG

Wij zitten in de versnelling - HL7 in het UMCG

Interview met Marco Scherer en Michael van der Zel, Informatie Management UMCG; tekst: Marieke Keur; foto's ter beschikking gesteld door Michael van der Zel en Victor van Werkhoven

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maakt al lang gebruik van HL7, omdat dat vele processen kan automatiseren in de dagelijkse routine van de zorgprofessionals en administratieve ondersteuners. Bovendien werkt het UMCG aan de digitale toekomst van de gezondheidszorg, waarin data allesbepalend zijn. Marco Scherer (CIO) en Michael van der Zel (Enterprise Architect, werkzaam als klinisch informaticus) gaan in op de keuze voor HL7 en geven een aantal voorbeelden van succesvolle toepassingen daarvan in het UMCG en daarbuiten. In bredere zin streeft het UMCG na het lerend zorgsysteem hiermee maximaal te ondersteunen.

Lees meer...

Met HL7 kan er óók een PGO voor kinderen komen

Met HL7 kan er óók een PGO voor kinderen komen

Interview met Liesbeth Siderius, jeugdarts; tekst: Marieke Keur; foto's ter beschikking gesteld door Liesbeth Siderius

Liesbeth Siderius strijdt voor de belangen van mensen (veelal kinderen) met een zeldzame ziekte. Voor deze patiëntengroep is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) essentieel, vertelt ze. ‘In Nederland hebben we veel ingrediënten in huis om een PGO voor mensen met een zeldzame aandoening te maken. Karakteristiek voor de behandeling van zeldzame aandoeningen is dat zorgverleners uit uiteenlopende disciplines met elkaar samenwerken. Bovenal met de patiënt. Een PGO stelt deze centraal. HL7 maakt in een PGO co-management door een patiënt en eventueel diens mantelzorger met al deze zorgverleners mogelijk. Het Nederlandse PGO-model op basis van internationale MedMij-standaarden kan dienen als voorbeeld voor de rest van de wereld.’

Lees meer...

Nog betere zorg en meer werkplezier!

Nog betere zorg en meer werkplezier!

Interview met Maud Bessems, chirurg-oncoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis; tekst: Marieke Keur; foto's ter beschikking gesteld door Maud Bessems.

‘Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het hoe cruciaal digitale gegevensuitwisseling in het zorgveld is. Niet alleen binnen ziekenhuizen, maar ook tussen ziekenhuizen. Een goed ingericht EPD met HL7 koppelingen opent de weg naar een soepele digitale gegevensuitwisseling. Hopelijk is de tijd nu rijp voor de versnelling in de digitalisering van de zorg waar het zorgveld al zo lang op wacht.’ Aan het woord is Maud Bessems, chirurg-oncoloog en voorzitter van het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ‘s-Hertogenbosch.

Lees meer...

Iedere arts is een luchtverkeersleider

Iedere arts is een luchtverkeersleider

Een pleidooi van Rob Mulders, voorzitter van HL7 Nederland en mede-eigenaar van het bedrijf Firely, waarom de zorgsector moet stoppen met het digitaliseren van de fax en een sprong moet maken naar het gebruik van een internettechniek die API heet.

Lees meer...

Corona toont meerwaarde HL7

Corona toont meerwaarde HL7

Interview met Gabriëlle Speijer, radiotherapeut-oncoloog HagaZiekenhuis; tekst: Marieke Keur; foto's ter beschikking gesteld door Gabriëlle Speijer

Dokter Gabriëlle Speijer is een positief mens, ook in tijden van COVID-19. Als radiotherapeut-oncoloog in het Haagse HagaZiekenhuis ervaart ze aan den lijve hoe cruciaal digitale informatie-uitwisseling is in deze crisis. Haar eigen gezondheid, die van haar naasten en collega’s staat op het spel, met in het verlengde daarvan de nationale volksgezondheid. COVID-19 is een stresstest voor de zorg. “Onze ICT moet op orde zijn in de bestrijding van het virus. Er komt heel veel informatie op ons af. Interdisciplinaire samenwerking is nu belangrijker dan ooit. Een snelle, eenduidige informatie-uitwisseling tussen dokters en zorgverleners maakt dat mogelijk.”

Lees meer...

 

 

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.