International Patient Summary vooral nationaal toegepast

International Patient Summary vooral nationaal toegepast

De International Patient Summary (IPS) wordt steeds vaker vooral nationaal gebruikt, zo blijkt uit een tweetal webinars die onlangs werden gehouden. Daar lieten Canada, Argentinië, Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zien hoever zij zijn met hun invoering van de IPS.

JIC openForum

In december 2021 vond het derde JIC openForum plaats, met de volle aandacht voor de IPS. Om iedereen op de wereld tegemoet te komen werden twee webinars georganiseerd, in de (Europese) vroege ochtend en late middag. Qua opzet waren ze vergelijkbaar, maar de sprekers en voorbeelden waren verschillend. Op het JIC YouTube channel zijn alle opnamen terug te kijken.

Unieke samenwerking

De International Patient Summary (IPS) is een unieke samenwerking tussen vijf standardisatieorganisaties, allen lid van de Joint Initiative Council on Global Health Informatics Standardization. Uitgangspunt is de EN ISO 27269 standaard voor de opbouw en inhoud van de IPS. Om deze te kunnen implementeren zijn er HL7 CDA en HL7 FHIR IPS Implementation Guides ontwikkeld. Deze HL7 implementatiegidsen verwijzen onder andere naar de SNOMED CT IPS Reference Set. Die bevat alle relevante zorgtermen voor de IPS en mag onder een "Free for Use" licentie gebruikt worden. Tot slot is er een IHE IPS Profile ontwikkeld die het geheel tot een toetsbare implementatie moet maken, met voorbeelden en testscripts die tijdens een IHE Connectathon kunnen worden gebruikt.

Verschillende landen zijn bezig om de IPS binnen de eigen landsgrenzen in te voeren, zodat de continuïteit van zorg kan worden gegarandeerd en tegelijk de aansluiting met grensoverschrijdende uitwisseling eenvoudig kan worden gelegd. Meer informatie vind je op de nieuwe IPS website die tijdens het JIC openForum werd gelanceerd.

Nederlandse BgZ

Ook Nederland is met de Basisgegevensset Zorg (BgZ) hard onderweg naar een nationale implementatie van de IPS. De BgZ is immers gebaseerd op de Europese Patient Summary richtlijn voor grensoverschrijdende zorg, waar ook de IPS op gebaseerd is. Nederland is dan ook terecht opgenomen bij de IPS Implementations across the Globe.

Politieke aandacht

Gegevensuitwisseling in de zorg wordt in het coalitieakkoord met name genoemd, vooral in relatie tot de BgZ en de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Ook het Global Digital Health Partnership (GDHP), waar Nederland actief lid van is, heeft een werkgroep waarin landen samenwerken om de IPS ingevoerd te krijgen. En afgelopen zomer heeft de groep van grote landen G7 expliciet de IPS benoemd als manier om patiënten de beschikking te laten krijgen over hun eigen zorggegevens. Kortom, de IPS wordt breed gezien als manier om mondiaal eenzelfde minimale dataset voor zorginformatie te gaan gebruiken!

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.