Samenwerken aan de bouwstenen voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Samenwerken aan de bouwstenen voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) verplicht dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners elektronisch verloopt. In opdracht van het ministerie van VWS stelt NEN, samen met het zorgveld, normen en certificatieschema’s op voor de elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgverleners.

Het wetsvoorstel voor Wegiz ligt bij de Raad van State en er wordt hard gewerkt aan de actualisering van de Meerjarenagenda. In het kader van deze wet gaat het zorgveld, in samenwerking met NEN en HL7 Nederland, normen en certificatieschema’s opstellen voor elektronische gegevensuitwisselingen tussen zorgverleners en bestaande normen actualiseren. De ‘taal’ en de informatie die wordt uitgewisseld, moeten worden gestandaardiseerd. Door elektronische uitwisseling gaat de informatieoverdracht sneller, veiliger en worden minder fouten gemaakt. Papieren dossiers, fax en cd-roms zijn niet meer nodig.

Normen

Er komt een generieke set normen met algemene eisen. Daarnaast worden specifieke normen ontwikkeld die van toepassing zijn op specifieke gegevensuitwisselingen. De eerste normen die prioriteit krijgen, zijn:

 • digitaal receptenverkeer;
 • uitwisseling van beelden;
 • uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg (BgZ) tussen medisch-specialistische zorginstellingen;
 • verpleegkundige overdracht van ziekenhuizen naar verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg (VVT).

In deze normen zal, waar nuttig en noodzakelijk, (normatief) verwezen worden naar de relevante HL7 standaarden en implementatiehandleidingen.

 

Webinars

Om het zorgveld goed te informeren, organiseren NEN en het ministerie van VWS het webinar ‘Samenwerken aan dé bouwstenen voor Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg’ op 30 maart 2021, 13.00 – 14.30 uur. Experts geven inzicht in het beoogde doel, het wettelijke kader en de rol van normen en certificatieschema’s. Daarnaast wordt vooruitgeblikt hoe de ontwikkeling van normen en certificatieschema’s de komende jaren wordt aangepakt en hoe belanghebbende partijen invloed kunt uitoefenen.

In de aanloop naar dit webinar worden er in maart ook korte webinars ‘Update over de Wegiz’ georganiseerd, waarin het ministerie van VWS een toelichting geeft op de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

Meer informatie over EGIZ

Voor meer informatie over het programma, de webinars of voor deelname aan de ontwikkeling van normen of certificatieschema’s kunt u contact opnemen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook vindt u meer informatie op de website nen-egiz.nl.

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

 • Stichting HL7 Nederland
  Willem Barentszstraat 1
  3902 DE VEENENDAAL
  +31 (0)318 - 548869
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.