Veel vraag naar HL7 FHIR, maar wat is het eigenlijk?

Veel vraag naar HL7 FHIR, maar wat is het eigenlijk?

Tijdens een landelijke bijeenkomst over interoperabiliteit op 29 mei jl. is het Manifest “Samen Vooruit” gepresenteerd, waarmee het belang van open uitwisseling van data wordt onderstreept. Natuurlijk waren er ook veel vragen over HL7 FHIR, de open standaard om toegang tot data mogelijk te maken. Daarom hierbij een korte toelichting.

Samen Vooruit

Ook HL7 Nederland wil “Samen Vooruit” en ondersteunt met open standaarden de toegang tot gegevens in de zorg. Vooral de Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR) standaard van HL7 is uitermate geschikt om met behulp van moderne internettechnologie gegevens als bouwblokken van gestructureerde data te kunnen uitwisselen.

FHIR is geen HL7 versie 4

Met opzet is FHIR door HL7 niet Versie 4 genoemd, omdat de standaard van de grond af aan is gebaseerd op bestaande, open webtechnologie en daarmee geen vervolg is op HL7v2 en v3. Wel is alle functionele en zorginhoudelijke kennis uit de eerdere standaarden meegenomen in HL7 FHIR. FHIR is een application programmers interface (API), waarmee ontwikkelaars eenvoudig hun eigen toepassingen kunnen voorzien van data afkomstig uit EPD-systemen, landelijke infrastructuren, medische datawarehouses en andere gegevensbronnen.

Brede steun voor FHIR

FHIR is een internationale standaard en wordt ondersteund door alle grote EPD- en imaging-leveranciers die het gebruik van open data stimuleren. Daarnaast gebruiken grote bedrijven als Apple, Microsoft, Google en Amazon de FHIR-standaard om medische gegevens overal op de wereld op een standaard wijze te representeren. In Nederland is FHIR gekozen als de te prefereren uitwisselingsstandaard in het MedMij afsprakenstelsel, onder andere omdat de leveranciers in dat domein aangedrongen hebben op een open, veelgebruikte internettechnologie die eenvoudig te begrijpen is door ontwikkelaars, ook als deze niet uit de zorg komen.

Lagere kosten door eenvoud

De HL7 FHIR API zorgt, ten opzichte van andere zorgstandaarden, voor verlaging van zowel de ontwikkel- als beheerkosten van toepassingen waarin medische gegevens worden uitgewisseld. HL7 Nederland organiseert regelmatig cursussen om direct met HL7 FHIR aan de slag te kunnen.

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.