Gaat HL7-FHIR IHE-XDS vervangen?

Gaat HL7-FHIR IHE-XDS vervangen?

Het meest eenvoudige antwoord op deze vraag is: Nee. Onze technische experts zullen u uitleggen dat dit geen goede vraag is, maar zowel HL7 Nederland als IHE Nederland komen deze vraag regelmatig tegen. Wij willen ons best doen om hier zo goed mogelijk antwoord op te geven. Daarvoor is het nodig om de twee begrippen HL7-FHIR en IHE-XDS eerst goed uit te leggen.

HL7-FHIR staat voor Fast Healthcare Interoperability Resources en wordt ook wel de digital native van de HL7 familie van standaarden genoemd. Het gebruikt internet standaarden om met behulp van API’s zorginformatie tussen systemen uit te wisselen, zoals bijvoorbeeld tussen een mobiele pijnscore applicatie en het EPD van het ziekenhuis. Wanneer de patiënt in de smartphone app een nieuwe pijnscore invult, dan roept de app een API aan van het ziekenhuis om de actuele pijnscore toe te voegen aan het EPD. De arts of verpleegkundige kan vervolgens bij de controle-afspraak zien hoe het verloop van de pijn in de afgelopen periode is geweest en daar in samenspraak met de patiënt de verdere behandeling op afstemmen. Toepassingen die met FHIR gemaakt worden, gebruiken internetstandaarden voor authenticatie en autorisatie.

IHE-XDS staat voor Cross-Enterprise Document Sharing en is één van de vele profielen die IHE publiceert. Het wordt in Nederland veel gebruikt binnen regionale zorgnetwerken en zorgt ervoor dat medische documenten of beelden die door een zorginstelling beschikbaar worden gesteld veilig en elektronisch kunnen worden opgehaald wanneer ze in een andere zorginstelling nodig zijn. Dit alles onder voorbehoud van een behandelrelatie en toestemming van de patiënt. Zo kan bijvoorbeeld de MRI die in een algemeen ziekenhuis van een kankerpatiënt is gemaakt worden gebruikt in de regionale oncologische bespreking en worden opgehaald wanneer de patiënt is verwezen naar een academisch centrum.

De keuze voor HL7-FHIR of IHE-XDS wordt dus vooral bepaald door het specifieke zorgproces dat u met elektronische informatie-uitwisseling wilt ondersteunen. Gaat het om directe uitwisseling van informatie tussen systemen binnen hetzelfde zorgproces dan zal de keuze eerder voor HL7-FHIR gemaakt worden. Gaat het erom anderen toegang te geven tot uitslagen, verslagen of beelden die al tijdens het zorgproces zijn vrijgegeven door de verantwoordelijk specialist, dan komt IHE-XDS als meest voor de hand liggende keuze in beeld. Onze experts willen u graag ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.

De samenwerking tussen HL7 Nederland en IHE Nederland is al jaren geleden ontstaan, omdat wij goed weten dat wij elkaar hard nodig hebben bij de ontwikkeling en toepassing van standaarden voor informatie-uitwisseling in de Nederlandse zorg. HL7 Nederland richt zich daarbij vooral op een goede structuur en inhoud van de informatie, zodanig dat die door de betrokken systemen goed begrepen en elektronisch verwerkt kan worden. IHE Nederland kijkt naar de specifieke werkprocessen van de betrokkenen in de zorg en beschrijft vervolgens hoe verschillende standaarden samen deze werkprocessen het beste kunnen ondersteunen. Ook op mondiaal niveau werken HL7 International en IHE vruchtbaar samen.

 

HL7 Nederland HL7nl Logo IHE Nederland IHE NL
Rob Mulders
voorzitter 
  Tie Tjee
vendor co-chair
 
Robert Stegwee
bestuurslid
  Evert Sanders
user co-chair
 

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.