Skip to main content

Personal Health Train, FAIR en FHIR

Gezondheidsdata optimaal benutten om gezondheidszorg verder te optimaliseren

Personal Health Train, FAIR en FHIR

personal

De toegenomen digitalisering in de zorg heeft geleid tot een explosie aan gezondheidsdata. Big data en Artificiële Intelligentie (AI) kunnen als innovatieve middelen ingezet worden om deze gezondheidsdata optimaal te benutten om zo de gezondheidszorg verder te optimaliseren.

Weinig gebruik

Tot nu toe wordt er echter weinig gebruik van gemaakt van deze technieken. Dit komt mede omdat de data is opgeslagen binnen de muren van (zorg)organisaties, lastig vindbaar en toegankelijk is en bovendien veelal slecht gestructureerd. Ten slotte, zelfs als we de data uit kunnen wisselen, mogen we dit vaak niet gegeven de wet gegevensbescherming.

Personal Health Train

In een wereld waar we beperkt zijn om data te verzamelen en te delen buiten de bronorganisatie, is het de uitdaging ‘anders’ te denken. Een voorbeeld is om, in plaats van de data naar de onderzoeker te brengen, de analyse naar de data te brengen. Dit vormt het uitgangspunt van de Personal Health Train (PHT), waarbij gezondheidsdata toegankelijk gemaakt worden voor hergebruik, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek en registratie- en kwaliteitsdoeleinden. Dit terwijl personen en/of instanties zelf de controle over de data houden. De data blijft bij de bron.

FAIR en FHIR

FAIR en FHIR vormen hierin een cruciale rol. FAIR als standaard om data vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en voor hergebruik beschikbaar te maken. FHIR om op een correcte en privacy vriendelijke manier digitale gegevens uit te wisselen. Hieruit concluderen we dat de PHT-, FAIR- en HL7 FHIR principes de potentie hebben om baanbrekend onderzoek te verrichten in de gezondheidszorg. Lees meer over hoe PHT gebruikt maakt van FAIR en FHIR in het artikel in HL7 International News van Oktober 2020.

  pdf Personal Health Train, FAIR en FHIR (303 KB)  

Events & Opleidingen

Opleiding HL7 versie 2 (oktober 2024)

dinsdag, 08 okt 2024 - 9:00
€ 1.375,00
Utrecht

Bent u direct betrokken bij het specificeren, bouwen en implementeren van HL7 versie 2 berichten, dan leert u in deze opleiding precies wat u daar voor nodig heeft.


Opleiding HL7 FHIR Basics (november 2024)

dinsdag, 05 nov 2024 - 9:00
€ 1.375,00
Utrecht

Deze 2-daagse HL7-opleiding is primair bestemd voor degenen die betrokken zijn bij de implementatie, uitrol en support van applicaties die gebruik maken van de HL7 FHIR specificatie.


22e HL7 Nederland Working Group Meeting

donderdag, 07 nov 2024 - 9:00
€ 125 per dag ex BTW
Motel de Witte Bergen - Hilversum

Save the date voor de 22e HL7 Nederland Working Group Meeting.

Wil je weten wat een Working Group Meeting is? Er is zelfs een video over gemaakt!


Opleiding: Workshop Interoperabiliteit (op aanvraag)

dinsdag, 31 dec 2024 - 0:00
Prijs op aanvraag
In-house / In-company

Bent u betrokken bij een project of programma dat impact heeft op de informatie-uitwisseling binnen een organisatie en/of met andere organisaties? Deze 1-daagse workshop is bedoeld om alle betrokken managers en adviseurs te voorzien van basiskennis rondom interoperabiliteit, de te gebruiken interoperabiliteitsstandaarden en de problemen die specifiek bij dit soort projecten naar voren komen.