Corona toont meerwaarde HL7

Corona toont meerwaarde HL7

Interview met Gabriëlle Speijer, radiotherapeut-oncoloog HagaZiekenhuis; tekst: Marieke Keur; foto's ter beschikking gesteld door Gabriëlle Speijer

Dokter Gabriëlle Speijer is een positief mens, ook in tijden van COVID-19. Als radiotherapeut-oncoloog in het Haagse HagaZiekenhuis ervaart ze aan den lijve hoe cruciaal digitale informatie-uitwisseling is in deze crisis. Haar eigen gezondheid, die van haar naasten en collega’s staat op het spel, met in het verlengde daarvan de nationale volksgezondheid. COVID-19 is een stresstest voor de zorg. “Onze ICT moet op orde zijn in de bestrijding van het virus. Er komt heel veel informatie op ons af. Interdisciplinaire samenwerking is nu belangrijker dan ooit. Een snelle, eenduidige informatie-uitwisseling tussen dokters en zorgverleners maakt dat mogelijk.”

Levensreddende technologie

Kort na de toespraak van minister-president Rutte, waarin hij nationale maatregelen afkondigde voor de bestrijding van COVID-19, organiseerde de Federatie Medisch Specialisten een videoconferentie over de vraag of die maatregelen ver genoeg gingen. Zo’n duizend specialisten namen eraan deel. Zij plaatsten er vraagtekens bij en drongen in een persbericht aan op sluiting van de scholen. Speijer: “Het was de eerste keer dat zoiets op een dergelijke schaal is georganiseerd. In de bestrijding van COVID-19 zijn samenwerking en afstemming van levensbelang. Iedereen is keihard aan het werk. Dokters en zorgverleners lopen risico’s; sommige collega’s worden ziek, ondanks alle protocollen en voorzorgsmaatregelen. Technologie helpt ons niet alleen om zorg op afstand te ondersteunen, maar ook om snel de juiste zorg te verlenen op basis van een soepele uitwisseling van eenduidige informatie.”

HL7 GS witte jasAltijd de beste zorg

Als radiotherapeut en oncoloog heeft Speijer een scherp oog voor de emotionele situatie van een patiënt en de techniek die ze kan inzetten voor diens behandeling. “Ik zag eens hoe iemand zijn medicatie weggooide omdat hij die niet kon innemen. Terwijl de voorschrijvend huisarts dacht dat hij zijn werk goed had gedaan en de farmaceutisch specialist ook. Maar dat hun patiënt slikproblemen had, wisten ze niet. Dat moet toch beter kunnen, dacht ik. Die wens – de beste zorg geven aan een patiënt - is mijn drive. Ik ga voor het beste resultaat, zowel menselijk als technisch. Mijn patiënten geef ik mijn 06-nummer. Ze mogen me altijd bellen. Zeker in deze tijd geeft dat hun rust. Dat is veel beter dan zeggen dat ze wel teruggebeld worden.”

Ideaal: een digitaal continuüm

De basis van Speijers werk bestaat uit communiceren en kennis delen, een proces waar veel verschillende zorgpartners en partijen bij betrokken zijn. In de ideale situatie wordt dit gefaciliteerd door technologie. “Normaal gesproken heb ik één keer per week fysiek overleg over een patiënt”, zegt Speijer. “Maar ik heb veel liever ‘een digitaal continuüm’, waarin we in de zorg rondom een patiënt snel informatie met elkaar kunnen uitwisselen als daar aanleiding voor is. Dat geldt voor alle betrokkenen. Neem bijvoorbeeld mijn laborante. Die ziet een patiënt elke dag. Als zij een gut feeling heeft dat er iets niet goed gaat, moet die informatie mij snel kunnen bereiken. Met HL7 kan ik met al die verschillende partners in de zorg in verbinding zijn. Of het nu om mijn laborante gaat, mijn collega’s in het ziekenhuis, de verpleging, de apotheker, de huisarts, of de fysiotherapeut.”

Het mes van de chirurg

HL7 Handen in het haar

In de huidige situatie is het nog niet zo ver. Er is veel informatie beschikbaar, maar die zit vaak vast in allerlei systemen die niet vanzelfsprekend data met elkaar kunnen uitwisselen. De informatiestandaard HL7 maakt een soepele uitwisseling onder zorgverleners mogelijk. Het zorgt voor een snelle, eenduidige informatieoverdracht die technisch stabiel is en aangepast kan worden aan een specifieke situatie of uitwisselbehoefte. Speijer: “De COVID-19 crisis vergt het uiterste van de zorg, op heel veel verschillende terreinen. Zo wordt er nu bijvoorbeeld vol ingezet op Artificial Intelligence (AI). Dat gaat ook zijn kracht bewijzen in de strijd tegen COVID-19, getuige diverse recente projecten. Ook biedt SNOMED nieuwe COVID-19 gerelateerde termen. Dit levert uniforme data op die artsen en onderzoeksinstellingen gebruiken voor analyses om verdere verspreiding te voorkomen. Dit soort specifieke toepassingen vraagt om een robuust en betrouwbaar systeem, waar HL7 een belangrijke schakel in is. De zorg heeft dat nodig en de patiënt ook. Vergelijk het met het mes van een chirurg. Als patiënt verwacht je dat dat scherp is. Dat geldt dus ook voor zorg-ICT.”

Rol voor leveranciers

Omdat Speijer een optimale, toekomstbestendige informatie-uitwisseling in de zorg wil, is zij ambassadeur van HL7 geworden. Met haar bedrijf CatalyzIT werkt zij aan een toekomst voor de ‘data driven doctor’. Dit is een dokter die dankzij de juiste inzet van ICT altijd toegang heeft tot actuele patiëntgegevens en snel en veilig gegevens kan uitwisselen met collega’s, zowel binnen als buiten de eigen discipline. Ook beschikt een data gedreven arts altijd over de laatste technologieën uit het vakgebied. “Alleen dan kunnen we echt goede zorg leveren”, stelt Speijer.
Een van de sleutelwoorden daarbij is samenwerking – maar niet alleen binnen de zorg. “Ook softwareleveranciers hebben hier een rol in”, vindt Speijer. “We hebben elkaar nodig om tot het beste resultaat te komen. Dat lukt alleen als iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, met elkaar afstemt en in overleg de beste oplossing en een gezamenlijke standaard kiest. Laten zorgverleners en leveranciers hierin met elkaar optrekken.”

Leren van COVID-19

HL7 is een belangrijke internationale standaard voor de beste zorg. Het faciliteert studie, kwaliteitsanalyses, financial control, en beslissingsondersteunende toepassingen als AI. “COVID-19 brengt ons terug bij de basis van ons vak”, zegt Speijer. “We moeten er samen uit zien te komen. We doen het uit ons hart, zijn kwetsbaar in de strijd en de inzet is hoog. Daarom moeten we onder ogen zien wat wel en wat niet werkt. Die snelle, eenduidige informatie-uitwisseling is keihard nodig. Dat is de kern van HL7 en daarom moeten we HL7 als standaard gebruiken.”

Het zijn bizarre tijden. Toch blijft ze positief: “Het zou mooi zijn als we door de COVID-19 crisis een aardiger land worden. Als we weer meer oog krijgen voor de menselijke maat en meer waardering voor de zorg. En als we creatiever worden binnen de grenzen die corona ons oplegt. Want daar vraagt deze tijd om.”

 

 

HL7 Gabrielle SpeijerGabriëlle Speijer is radiotherapeut-oncoloog in het HagaZiekenhuis, founder van de zorginnovatie-onderneming CatalyzIT, HIMSS Future50 International HealthIT leader en redactieraadlid van ICT&health.

HL7 QR CatalyzIT

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.