Iedere arts is een luchtverkeersleider

Iedere arts is een luchtverkeersleider

Een pleidooi van Rob Mulders, voorzitter van HL7 Nederland en mede-eigenaar van het bedrijf Firely, waarom de zorgsector moet stoppen met het digitaliseren van de fax en een sprong moet maken naar het gebruik van een internettechniek die API heet.

Iedereen die het programma Air Crash Investigation op National Geographic wel eens heeft gezien, weet dat het beroep luchtverkeersleider zeer hectisch is. Het nemen van beslissingen over taxiën, opstijgen, koers, aanvliegroutes en landing van meerdere vliegtuigen tegelijkertijd moet in split seconds gebeuren. Informatie komt uit verschillende bronnen en wordt real time gecombineerd om een besluit te nemen. Zodra een vliegtuig in de lucht zit, is er geen mogelijkheid om beslissingen uit te stellen. Stel je voor dat de luchtverkeersleider gebruik zou moeten maken van de digitale communicatiemiddelen die anno 2020 in de zorgsector gangbaar zijn. Dan zou een gesprek tussen piloot en luchtverkeersleider (LVL) er als volgt uit zien:

 • Piloot: Maydaymayday! Toren, KL1012 hier, we zitten in heftig onweer! Welke koers moet ik aanhouden om er zo snel mogelijk uit te zijn?
 • LVL: Roger. Ogenblikje geduld. De weersgegevens in mijn systeem blijken van gisteren te zijn. Ik heb een bericht aan het KNMI gestuurd met de vraag om de meest recente weergegevens te mogen ontvangen.
 • Piloot: Wat zeg je? Ik moet het nu weten! Downforce van de wind brengt ons te laag! Welke kant op?
 • LVL: Aha, ik krijg net een PDF van het KNMI binnen. Nog even wachten, ik haal het document door de scansoftware om de tekst eruit te halen. Nu laad ik dat in excel om de barometerstanden van de directe omgeving uit de vrije tekst te filteren. Dan moet ik ze nog even sorteren naar exacte locatie… zo… nu nog even de onweersdichtheid codelijst van de Meteofiel site downloaden…. ook in excel erbij…. Tot slot nog alles in mijn eigen systeem overtypen… ja ik heb het! Houd noordnoordoost aan!
 • Piloot: What the f*ck?? Weet je het zeker? Daar hangt de meest donkere wolk die ik ooit heb gezien!
 • LVL: Holy sh*t, de PDF die ik kreeg is acht uur oud! Wacht, dan kijk ik wel op Buienradar! Ja ik zie het. Kies zuidzuidwest!
 • Piloot: <stilte>
 • LVL: Hallo, KL1012? Come in KL1012, uw positie alstublieft? Hallo?

Probleem

Het grote probleem in de zorg is dat de stap naar het realtime meekijken in elkaars systemen niet gemaakt is. Erger nog, zonder aanpassing van beleid is deze stap in de nabije toekomst ook niet te verwachten. Veel grote, landelijke projecten rond gegevensuitwisseling in de zorg komen niet verder dan een discussie over welke oude ‘kopieer-en-dus-verouderde-data-standaard’ gebruikt moet worden. Gewoon, omdat het lekker makkelijk is. Omdat de oude standaarden (zoals email, PDF’s, HL7v2, Clinical Documents en IHE Cross Enterprise Doc Sharing) in veel zorginstellingen al gebruikt worden.

Moed

Wie heeft de moed om de boel om te gooien in de Nederlandse zorgsector? Wie durft te kiezen voor een aanpak die bijvoorbeeld de banken hebben durven te maken? We vertrouwen ons geld al jaren toe aan internet bankieren. De banken geven real time inzicht in saldi en transacties, zodat je in één app op de hoogte bent van de stand van zaken. Ook als je bij meerdere banken een rekening hebt. En als je partner op dat moment aan het winkelen is, is de data een split second later vernieuwd in je app. Omdat pinautomaten dezelfde API gebruiken. Mobiel bankieren en real time inzicht had niet kunnen bestaan zonder API’s over internet. Kopieën uitdelen en bewaren is niet meer van deze tijd.

Jaloers

De arts is jaloers. Zij wil graag de luchtverkeersleider voor de zorg zijn. Dan moet zij wel over moderne communicatiemiddelen beschikken. Het kan, de technologie is er, en die is specifiek voor de zorg ontwikkeld in een consensusmodel van de wereldwijd opererende standaardisatieorganisatie HL7. Alleen een cultuuromslag ontbreekt nog. De keuze voor innovatie. Breken met het oude. Investeren in de toekomst. Welke beleidsmaker en/of zorgbestuurder durft die stap te zetten?

 

Zie bijvoorbeeld ook de column van Emma Bruns in het NRC waarin zij onder andere schrijft "dat je eerst uit een allegaartje van PDF-documenten van eerdere ontslagbrieven de voorgeschiedenis moet ontcijferen".

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

 • Stichting HL7 Nederland
  Willem Barentszstraat 1
  3902 DE VEENENDAAL
  +31 (0)318 - 548869
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.