Skip to main content

Specialistisch

  • Titel standaarden: Specialistisch
  • Payoff onder titel standaarden: Meer dan alleen standaarden voor het uitwisselen
  • Korte introtekst - Teaser standaarden:

    HL7 gaat over meer dan alleen standaarden voor het uitwisselen van zorginformatie. Zo ontwikkelen we ook de eisen die aan EPD en PGD systemen kunnen worden gesteld en manieren waarop kwaliteitsinformatie op basis van EPD gegevens kan worden samengesteld.

  • Intro-afbeelding standaarden: Specialistisch
  • Volledige tekst standaarden:

    In Nederland wordt er actief deelgenomen aan het ontwikkelen en gebruiken van de volgende specialistische standaarden:

    • Het EHR-S FM - een standaard van functionele eisen die van toepassing zijn op een elektronische patiëntendossier (EPD) systeem (zoals door ziekenhuizen, privéklinieken, GGZ-instellingen of paramedici worden gebruikt). De lijst met functionele eisen is beschreven vanuit het oogpunt van de gebruiker om zodoende een consistente beschrijving van systeemfuncties mogelijk te maken. Dit EHR-S model biedt door de creatie van Functionele Profielen een gestandaardiseerde beschrijving en algemeen begrip van functionaliteiten die worden gezocht of beschikbaar zijn in een gegeven situatie (bijvoorbeeld intensive care, cardiologie, huisartsenpraktijk)
    • Het PHR-S FM - een standaard van functionele eisen die van toepassing zijn op een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) systeem, dat is toegesneden op gebruik door de patiënt/cliënt en mantelzorgers. Het PGD vormt de kern van een persoonlijke gezondheidsomgeving waar onder andere de Patiëntenfederatie NPCF naar streeft;
    • De eMeasures standaard voor de specificatie van kwaliteitsindicatoren in de zorg, waarmee gespecificeerd kan worden op basis van welke gegevens in een EPD en met behulp van welk algoritme een kwaliteitsindicator berekend moet worden.

    Daarnaast wordt voor de uitwisseling tussen ziekenhuizen en de sector langdurige zorg in Nederland gewerkt aan de samenwerking tussen de in de care sector gebruikte iStandaarden (beheerd door Zorginstituut Nederland) en de HL7 v2 standaarden uit de ziekenhuizen. Hierbij wordt een afbeelding (mapping) onderhouden die bijvoorbeeld voor een verpleeghuispatiënt gebruikt zal worden bij overdracht naar of vanuit (het EPD van) het ziekenhuis. De implementatiegids voor de mapping tussen deze twee standaarden is voor leden van HL7 Nederland beschikbaar.

    pdf Implementatiegids Mapping Harmonisatie iStandaarden en HL7 v2 4 v5 0 20160501 Definitief DSTU NL(2.94 MB)

HL7 v2 berichten

  • Titel standaarden: HL7 v2 berichten
  • Payoff onder titel standaarden: Ondersteunen transacties tussen computersystemen in zorginstellingen
  • Korte introtekst - Teaser standaarden:

    De HL7 v2 berichten zijn vanouds het werkpaard van HL7. Zij ondersteunen de meest voorkomende transacties tussen computersystemen in zorginstellingen, waaronder inschrijving en opname van patiënten, plaatsen van orders en ontvangen van uitslagen, uitschrijven van recepten, agendabeheer en financiële afhandeling.

  • Intro-afbeelding standaarden: HL7 v2 berichten
  • Volledige tekst standaarden:

    HL7 v2 berichten, officieel gepubliceerd als 'Applicatie protocol voor elektronische gegevensuitwisseling in zorginstellingen' is een interoperabiliteitsspecificatie voor transacties gegenereerd en ontvangen door computersystemen. Deze specificaties zijn gepubliceerd als een verzameling hoofdstukken die per domein de interacties beschrijven. De HL7 v2 berichten worden in Nederland in met name ziekenhuisomgevingen veelvuldig toegepast in het administratieve domein en voor ordercommunicatie. De berichten kenmerken zich door de zogenaamde pipe structuur, hoewel ook XML implementatie mogelijk is.

    Wij onderhouden de implementatiehandleidingen voor het gebruik van HL7 v2 berichten in Nederland, waarin eenduidige afspraken worden gemaakt over typisch Nederlandse zaken als het gebruik van het BurgerServiceNummer (BSN). Hierdoor wordt het aansluiten van nieuwe systemen binnen ziekenhuizen een stuk eenvoudiger. Periodiek worden de implementatiehandleidingen ook als Nederlandse norm (NEN 7504) gepubliceerd, maar de meest recente is gratis voor leden van HL7 Nederland beschikbaar.

    pdf Implementatiegids Mapping Harmonisatie iStandaarden en HL7 v2 4 v5 0 20160501 Definitief DSTU NL(2.94 MB)

HL7 v3 en CDA®

  • Titel standaarden: HL7 v3 en CDA®
  • Payoff onder titel standaarden: Op informatiemodellen gebaseerde groep van standaarden
  • Korte introtekst - Teaser standaarden:

    HL7 versie 3 is een volledig op informatiemodellen gebaseerde groep van standaarden. Dezelfde modellen worden gebruikt voor HL7 v3 berichten als voor HL7 CDA® documenten. De berichten zijn bedoeld voor gebruik tussen computersystemen, terwijl documenten daarnaast ook gewoon voor mensen leesbaar zijn.

  • Intro-afbeelding standaarden: HL7 v3 en CDA®
  • Volledige tekst standaarden:

    Berichten

    De HL7 v3 berichtenstandaard is een operabiliteitsspecificatie voor transacties die zijn afgeleid van de HL7 V3 Foundation modellen (zoals het HL7/ISO Reference Information Model (RIM)) en vocabulaire. De standaard definieert communicatie, geproduceerd en ontvangen door computersystemen, met volledig behoud van semantiek. Daardoor zijn HL7 v3 berichten goed bruikbaar wanneer informatie door de ontvangende zorgorganisatie verder verwerkt en bewerkt moet worden in de eigen computersystemen.

    In Nederland maakt vooral het Landelijk Schakelpunt (LSP) gebruik van HL7 v3 berichten en daarnaast de DBC/DOT Grouper voor declaratie van ziekenhuiszorg. HL7 Nederland beheert samen met Nictiz en VZVZ de HL7 v3 Basiscomponentengids en de HL7 v3 Implementatiegids Infrastructurele Domeinen. Daarnaast is voor leden van HL7 Nederland ook de HL7 v3 Implementatiegids Care Provision beschikbaar.

    pdf Implementatiegids HL7 v3 0 NL Care Provision v1 0(3.84 MB)

    Voor de specificaties rondom het LSP wordt verwezen naar de AORTA documentatie van VZVZ. Voor de DBC/DOT Grouper berichten wordt verwezen naar de site van VECOZO.

    Documenten

    De HL7 CDA Release 2.0 levert een uitwisselingsmodel voor zorginhoudelijke documenten (zoals ontslagbrieven en voortgangsverslag) - en brengt de gezondheidszorg dichter bij de realisatie van een gedeeld elektronisch medisch dossier. Door gebruik te maken van XML, het HL7 Reference Information Model (RIM) en gecodeerde vocabulaires zijn de CDA documenten zowel leesbaar voor computers, zodat ze eenvoudig elektronisch ontleed en verwerkt kunnen worden, als voor mensen, zodat ze eenvoudig kunnen worden opgevraagd en gebruikt door de mensen die ze nodig hebben. CDA documenten kunnen worden getoond via web browsers die XML aankunnen of draadloze applicaties zoals mobiele telefoons. De HL7 CDA Release 2 specificaties zijn gebaseerd op het HL7 Clinical Statement Model, volledig RIM-compliant en in staat om beslissingsondersteuning te bieden en andere geavanceerde applicaties met behoud van de eenvoudige weergave van het wettelijk geauthenticeerde document.

    In Nederland worden de HL7 CDA documenten vaak gebruikt bij regionale uitwisseling, zoals binnen IHE XDS infrastructuren, bijvoorbeeld voor de overdracht van patiënten. Maar ook specifieke landelijke toepassingen, zoals de darmkankerscreening, maken gebruik van HL7 CDA documentspecificaties. HL7 Nederland biedt een platform voor discussie over het juist gebruik van HL7 CDA in specifieke projecten.

HL7 FHIR®

  • Titel standaarden: HL7 FHIR®
  • Payoff onder titel standaarden: Eenvoudig te hanteren formaat voor uitwisseling van zorginformatie
  • Korte introtekst - Teaser standaarden:

    HL7 FHIR® is ontwikkeld als eenvoudig te hanteren formaat voor uitwisseling van zorginformatie op basis van internet standaarden. De FHIR - Fast Healthcare Interoperability Resources  worden internationaal ontwikkeld om bijvoorbeeld EPD systemen te ontsluiten voor mobiele toepassingen.

  • Intro-afbeelding standaarden: HL7 FHIR®
  • Volledige tekst standaarden:

    FHIR bestaat uit herbruikbare bouwstenen, de zogenaamde resources, waarmee snel werkende oplossingen voor uitwisseling van zowel administratieve als zorginhoudelijke gegevens kunnen worden gebouwd.

    Open standaard

    Doordat de bouwstenen direct een werkend product opleveren, kan een interface vaak al binnen een dag worden opgeleverd. Het open karakter van de standaard biedt de mogelijkheid om onderdelen toe te voegen. De ontwikkelaars van de standaard hanteren de 80/20 regel, 80 procent van de functionele eisen zijn generiek en de overige 20 zijn specifiek voor de toepassing zelf. Die laatste moet je niet willen standaardiseren.

    Digital native

    De FHIR standaard is de digital native van de HL7 familie en volledig op basis van webstandaarden ontwikkeld, waaronder XML. JSON, HTTP en OAuth. Daarmee kunnen webontwikkelaars snel aan de slag met de standaard zonder een lange leercurve. Om snel wegwijs te worden in de verschillende resources die er zijn en het ontwikkelpad te leren kennen biedt HL7 Nederland een 2-daagse cursus HL7 FHIR aan.

    Gebruik in Nederland

    In Nederland wordt door de Stichting Koppeltaal GGZ hard gewerkt aan FHIR profielen voor de integratie tussen eHealth platforms in de GGZ en de specifieke games, oefeningen en ondersteunende apps die er voor specifieke doelgroepen binnen de GGZ worden ontwikkeld. Naar verwachting zal het aantal FHIR toepassingen in Nederland snel gaan toenemen, vooral voor mobiele zorgtoepassingen.

    HL7nl Profielen

    HL7 Nederland maakt specifieke Nederlandse FHIR profielen beschikbaar via de internationale Simplifier omgeving, zodat typisch Nederlandse zaken als postcode, BSN, of de actuele medicatie volgens de G-Standaard niet door elke ontwikkelaar opnieuw uitgevonden hoeven te worden. Hiervoor is een eenvoudige validatieprocedure ontwikkeld en volledig beschreven. Lees dus goed waarom en hoe u uw HL7 FHIR profielen laat valideren en publiceren.

    Meer weten?

    Bekijk onze korte introductievideo of schrijf je in voor de eLearning HL7 FHIR Basiskennis.

  • Youtube film standaarden: https://www.youtube.com/watch?v=TIYyqkP2xLg