Skip to main content

HL7 v2 berichten

HL7 v2 berichten

Ondersteunen transacties tussen computersystemen in zorginstellingen

De HL7 v2 berichten zijn vanouds het werkpaard van HL7. Zij ondersteunen de meest voorkomende transacties tussen computersystemen in zorginstellingen, waaronder inschrijving en opname van patiënten, plaatsen van orders en ontvangen van uitslagen, uitschrijven van recepten, agendabeheer en financiële afhandeling.

HL7 v2 berichten, officieel gepubliceerd als 'Applicatie protocol voor elektronische gegevensuitwisseling in zorginstellingen' is een interoperabiliteitsspecificatie voor transacties gegenereerd en ontvangen door computersystemen. Deze specificaties zijn gepubliceerd als een verzameling hoofdstukken die per domein de interacties beschrijven. De HL7 v2 berichten worden in Nederland in met name ziekenhuisomgevingen veelvuldig toegepast in het administratieve domein en voor ordercommunicatie. De berichten kenmerken zich door de zogenaamde pipe structuur, hoewel ook XML implementatie mogelijk is.

Wij onderhouden de implementatiehandleidingen voor het gebruik van HL7 v2 berichten in Nederland, waarin eenduidige afspraken worden gemaakt over typisch Nederlandse zaken als het gebruik van het BurgerServiceNummer (BSN). Hierdoor wordt het aansluiten van nieuwe systemen binnen ziekenhuizen een stuk eenvoudiger. Periodiek worden de implementatiehandleidingen ook als Nederlandse norm (NEN 7504) gepubliceerd, maar de meest recente is gratis voor leden van HL7 Nederland beschikbaar.

pdf Implementatiegids Mapping Harmonisatie iStandaarden en HL7 v2 4 v5 0 20160501 Definitief DSTU NL (2.94 MB)

Events & Opleidingen

Opleiding HL7 versie 2 (oktober 2024)

dinsdag, 08 okt 2024 - 9:00
€ 1.375,00
Utrecht

Bent u direct betrokken bij het specificeren, bouwen en implementeren van HL7 versie 2 berichten, dan leert u in deze opleiding precies wat u daar voor nodig heeft.


Opleiding HL7 FHIR Basics (november 2024)

dinsdag, 05 nov 2024 - 9:00
€ 1.375,00
Utrecht

Deze 2-daagse HL7-opleiding is primair bestemd voor degenen die betrokken zijn bij de implementatie, uitrol en support van applicaties die gebruik maken van de HL7 FHIR specificatie.


Opleiding: Workshop Interoperabiliteit (op aanvraag)

dinsdag, 31 dec 2024 - 0:00
Prijs op aanvraag
In-house / In-company

Bent u betrokken bij een project of programma dat impact heeft op de informatie-uitwisseling binnen een organisatie en/of met andere organisaties? Deze 1-daagse workshop is bedoeld om alle betrokken managers en adviseurs te voorzien van basiskennis rondom interoperabiliteit, de te gebruiken interoperabiliteitsstandaarden en de problemen die specifiek bij dit soort projecten naar voren komen.