Skip to main content

Fit for the EHDS on FHIR

  • Titel: Fit for EHDS on FHIR
  • Payoff onder titel: HL7 en IHE ondersteunen de ontwikkeling van EHRxF specificaties
  • Korte introtekst - Teaser:

    Tijdens de Zorg & ICT-beurs hielden Vincent van den Berg van IHE Nederland en Robert Stegwee van HL7 Nederland gezamenlijk een presentatie over de route naar de EHDS. De zaal zat bomvol, er zaten zelfs mensen in het gangpad. Hopelijk onthouden zij de oproep van Vincent en Robert om mee te werken aan de specificaties goed en komen samen met ons in actie.

  • Intro-afbeelding: Robert en Vincent bij het videoscherm voorafgaand aan hun presentatie op de Zorg&ICT beurs
  • Volledige tekst:

    Onlangs kondigden IHE Nederland en HL7 Nederland aan dat zij in navolging van hun Europese organisaties nauwer gaan samenwerken om hun slagkracht te vergroten. Deze gezamenlijke presentatie is een uitwerking daarvan. “We werken natuurlijk al jarenlang samen, maar de komst van de EHDS heeft de noodzaak om nog eensgezinder op te trekken alleen maar vergroot”, zegt Vincent. Omdat niet voor alle aanwezigen het verschil tussen beide organisaties helemaal duidelijk is, legde hij het op een simpele manier uit. “HL7 specialiseert zich op de content; IHE op het transport en alles wat verder nodig is om databeschikbaarheid te realiseren, zoals privacy en security.”

    Uitdagingen bij realisatie EHDS

    Robert ging wat dieper in op de zes prioritaire categorieën van data die straks tussen alle systemen die patiëntdata bevatten moeten kunnen worden uitgewisseld: de patiëntsamenvatting, het voorschrijven (ePrescription) en vervolgens verstrekken (eDispensation) van medicatie, medische beelden en bijbehorende verslagen, onderzoeksuitslagen en ontslagbrieven. “Er liggen echt nog ontzettend veel uitdagingen”, zegt Robert. Hij somt op: Hoe ga je om met nationale coderingsstelsels? Neem bijvoorbeeld de patiëntsamenvatting. Onze BgZ wijkt op cruciale punten af van de EU patient summary, die straks leidend wordt. Ook de manier waarop landen omgaan met een patiëntsamenvatting verschilt nogal. In het ene land is de huisarts verantwoordelijk, in het andere land is er een centraal orgaan die alle benodigde informatie bij elkaar brengt.

    Een andere vraag is hoe je artsen verleidt om zoveel mogelijk gebruik te maken van coderingsstelsels zoals LOINC en SNOMED. Die codesets zijn extreem groot en dat maakt het niet makkelijk om ze toe te passen, en ook niet om ze te onderhouden. Er zal bovendien altijd vrije tekst blijven, hoe ga je daarmee om? Dit alles zeker ook in het licht van datakwaliteit. Want de datakwaliteit in het bronsysteem wordt straks van nog grotere invloed als die data in allerlei andere systemen wordt hergebruikt. Iedereen weet: garbage in is garbage out.

    Reikwijdte EHDS

    Daarna nam Vincent het stokje over. Hij benadrukte het belang van de EHDS voor alle partijen en vrijwel alle use cases. “In de publieke opinie gaat veel aandacht uit naar de voordelen bij grensoverschrijdende zorg, bijvoorbeeld samenwerkingen van ziekenhuizen in grensgebieden of toeristen die in het buitenland een ongeluk krijgen en zorg nodig hebben. Heel interessant, maar de grootste impact wordt straks misschien wel gewoon binnen de muren van een ziekenhuis gerealiseerd. Simpelweg doordat systemen die nu nog geen data kunnen uitwisselen verplicht worden om dat wel te kunnen.” Lees hiervoor ook ons interview met Carla Meeuwis.

    Ook tussen zorgorganisaties moet de informatie-uitwisseling verbeteren en daarin speelt het Landelijk Dekkend Netwerk een cruciale rol. Vincent: “Data-uitwisseling moet straks op een universele manier gebeuren, met universele stekkers voor verschillende typen data-uitwisselingen. De EHDS gaat daarom eisen stellen aan elektronische patiëntendossiers. Die moeten straks verplicht over een ‘universeel stopcontact’ beschikken.” De term patiëntendossier moet je overigens breed lezen. Het gaat niet alleen om wat we in Nederland EPD, ECD of HIS noemen, maar om alle systemen die patiëntdata bevatten; ook het PACS en andere modaliteiten in een ziekenhuis en zelfs de smart devices die patiënten gebruiken voor zelfmonitoring.

    HL7 FHIR IGs

    HL7 Europe werkt samen met IHE Europe hard aan de invulling van de FHIR Implementation Guides voor de zes priotitaire categorieën patiëntdata. Daarbij worden ook Base/Core FHIR Profiles opgesteld, die door elk van de FHIR IGs worden gebruikt. Op de komende HL7 FHIR Connectathon in Madrid op 10 en 11 mei worden de FHIR profielen getest voor de zes verschillende prioritaire categorieën van data. De documentatie van dit work in progress wordt door HL7 Europe bijgehouden op hun Confluence pagina's:

    De EHDS gaat over hergebruik van data. En gelukkig zet de Europese Unie bij het realiseren van deze verordening zelf ook volop in op hergebruik. Bijvoorbeeld hergebruik van IHE-profielen. Op de IHE Europe Connectathon in Wenen in de week van 23-27 juni worden onder meer de bijbehorende IHE-profielen getest.

    Meedenken?

    Tot slot: wil je actief meedenken en -werken aan de invulling van de EHDS? IHE en HL7 kunnen alle hulp gebruiken. HL7 richt zich daarbij specifiek op de content, waarbij de European EHRxF specificaties leidend worden. IHE richt zich op alles wat verder nodig is om een data-uitwisseling tot stand te brengen. Meld je aan bij ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    Zie ook het vergelijkbare artikel op de website van IHE Nederland

    En volg de berichtgeving vanuit onder meer Nictiz en VWS of via #HubHollandHub op LinkedIn.

  • Afbeelding 1: Robert presenteert een overzicht van de uitdagingen zoals door het XpanDH project zijn verzameld
  • Afbeelding 2:

Nieuws

Sponsoring Opportunities Nederlandse HL7 WGM

  • Titel: Sponsoring Opportunities Nederlandse HL7 WGM
  • Payoff onder titel: Laat je steun aan HL7 Nederland zien!
  • Korte introtekst - Teaser:

    HL7 Nederland staat open voor sponsoring, bijvoorbeeld van bepaalde onderdelen van een WGM. Zo kan een sponsor de lunch of de borrel (deels) sponsoren. Op de WGM kan de sponsor zich laten zien door een banner te plaatsen, een keycord te leveren en andere, nader te bepalen, niet opzichtige uitingen van naam en bedrijf.

  • Intro-afbeelding: De vlag van HL7 Nederland wappert bij Motel De Witte Bergen
  • Volledige tekst:

    De mogelijkheid tot sponsoring wordt (bij deze) openbaar aangekondigd en meerdere bedrijven worden in de gelegenheid gesteld om hieraan mee te doen.

    Zie onze Confluence pagina voor verdere info en voorwaarden.

    Voor informatie of aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws

HL7 en IHE versterken hun samenwerking

  • Titel: HL7 en IHE versterken hun samenwerking
  • Payoff onder titel: Samen verbeteren we interoperabiliteit in de zorg
  • Korte introtekst - Teaser:

    In navolging van hun Europese organisaties versterken ook IHE Nederland en HL7 Nederland hun samenwerking. Door het bundelen van hun krachten kunnen ze nog beter invulling geven aan hun cruciale rol bij de implementatie van de European Health Data Space (EHDS). Beide organisaties maken zich hard voor het gebruiken van vaste methoden en standaarden om gezondheidsdata uit te wisselen en zo ‘digital health’ in Europa te bevorderen. Door de samenwerking te intensiveren willen beide organisaties het nog gemakkelijker maken voor softwareleveranciers en zorgorganisaties om software te ontwikkelen en implementeren die gebruikmaakt van open standaarden, zodat databeschikbaarheid op een gestandaardiseerde manier mogelijk wordt.

  • Intro-afbeelding:
  • Volledige tekst:

    Rol IHE en HL7 in EHDS

    De EHDS is eind januari 2025 aangenomen en verplicht zorgorganisaties om bepaalde informatie digitaal uit te wisselen. De uitwisseling vindt plaats op basis van de European EHR exchange format (EEHRxF). Dit formaat is deels nog in ontwikkeling en maakt gebruik van de HL7 FHIR-standaard, gestandaardiseerde coderingen en terminologieën.

    De rol van HL7 Nederland is ervoor zorgen dat Nederlandse HL7 FHIR-profielen goed afgestemd worden op de Europese profielen. Het overleg hierover vindt onder meer tijdens de halfjaarlijkse Working Group Meetings (WGM), waar iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en het gebruik van HL7-standaarden welkom is. Het is tijdens zo’n WGM ook mogelijk om gegevensuitwisselingen te testen middels de WGM Connectathon. De HL7 FHIR-NL Validatieraad controleert de Nederlandse profielen tegen de internationale HL7 FHIR-standaard. Na goedkeuring kunnen deze HL7 FHIR-NL profielen door IHE gebruikt worden in hun uitwisselingsprofielen.

    De rol van IHE is het bewaken van interoperabiliteit door onder meer een gecoördineerd gebruik van eHealth-standaarden, waaronder de HL7-FHIR standaard. Hiervoor ontwikkelt IHE kant-en-klare uitwisselingsprofielen, die softwareleveranciers kunnen inbouwen in hun applicaties. Een uitwisselingsprofiel is een set API’s, omgeven met alles wat nodig is om de informatie-uitwisseling veilig en betrouwbaar te laten verlopen. De ontwikkeling van deze profielen gebeurt in overleg met gebruikers en leveranciersorganisaties. IHE beschikt over een gestandaardiseerde testomgeving, waarmee leveranciers tijdens connectathons en projectathons kunnen testen of de door hen ontwikkelde interfaces passen op het ecosysteem dat ontstaat door introductie van de EHDS.

    Agenda’s op elkaar afstemmen

    Omdat zowel IHE als HL7 aan tafel zitten in Brussel en zij softwareleveranciers kunnen helpen om hun systemen gereed te maken voor de EHDS, zien beide partijen het nut in van een nog nauwere samenwerking. De besturen van de Nederlandse organisaties zitten al geruime tijd maandelijks met elkaar om tafel om hun activiteiten op elkaar af te stemmen. Ook zijn beide organisaties voornemens om in 2025 een gezamenlijk congres te organiseren. Bovendien willen beide organisaties met elkaar gaan samenwerken op het gebied van testen.

    Samen de implementatie van de EHDS vooruithelpen

    Vincent van den Berg, bestuurder bij IHE Nederland: “De EHDS gaat een grote sprong vooruit betekenen voor de zorg omdat digitale uitwisseling van data niet langer op vrijwillige basis gebeurt, maar verplicht wordt gesteld en aan gecontroleerde eisen moet voldoen. Om ervoor te zorgen dat alle zorginformatiesystemen, zoals EPD’s, interoperabel zijn met elkaar en voldoen aan de vereisten van de EHDS-wetgeving, kunnen zorgaanbieders en ICT-leveranciers de kant-en-klare uitwisselingsprofielen en de testmethoden van IHE en HL7 gebruiken. Op deze manier beperken ze het risico en versnellen ze de ‘time to market’ van digitale uitwisseling van data.”

    Goed voor patiënten, zorgverleners en onderzoekers

    Jan-Eric Slot, voorzitter van HL7 Nederland: “Net als IHE zien ook wij het enorme potentieel van de EHDS om betere databeschikbaarheid te creëren, in Europa maar ook binnen Nederland. Want je kunt de EHDS zien als een soort Wegiz 2.0. De verplichtingen om informatie digitaal uit te wisselen gaan verder dan die in de Wegiz. Door bij die uitwisseling bovendien te gaan werken met een Europees formaat garanderen we dat de samenwerking tussen ziekenhuizen en ook onderzoeksorganisaties een enorme boost krijgt. Dat is een win-win-win voor zowel patiënten, zorgverleners als onderzoekers. Daarnaast helpt de EHDS om de Europese markt voor Zorg-ICT te openen, waardoor op termijn er meer en betere Europese oplossingen beschikbaar komen.”

    Over IHE Nederland

    IHE Nederland is de Nederlandse tak van Integrating the Healthcare Enterprise. We brengen zorgaanbieders, leveranciers, beleidsmakers en -uitvoerders bij elkaar zodat zij samen elektronische zorgprocessen verbeteren. Het doel: medische gegevens snel, gemakkelijk en veilig uitwisselen. De noodzakelijke voorwaarde is interoperabiliteit op alle niveaus. IHE verbindt partijen in het zorgecosysteem en helpt bij het invullen van deze randvoorwaarde.

    Over HL7 Nederland

    HL7, wat staat voor Health Level Seven, levert standaarden gebaseerd op internationale HL7-specificaties. De internationale specificaties worden beheerd door de internationale HL7-organisatie, die in meer dan 30 landen actief is. De missie van HL7 Nederland is het verhogen van de adoptie van de internationale HL7 FHIR-standaard in ons land, zodat de juiste informatie, nodig voor het leveren van goede zorg, beschikbaar is op de juiste plaats en op het juiste moment.

Nieuws

BK Awards weer uitgereikt

  • Titel: BK Awards weer uitgereikt
  • Payoff onder titel: Waardering voor Jorrit Spee en Ardon Toonstra
  • Korte introtekst - Teaser:

    Tijdens de HL7 Nederland WGM zijn traditioneel weer de Bert Kabbes Awards uitgereikt aan vrijwilligers die zich onvermoeibaar hebben ingezet voor het succes van HL7 in Nederland. Dit keer zijn Jorrit Spee en Ardon Toonstra de gelukkigen.

  • Intro-afbeelding: De glazen Bert Kabbes Award
  • Volledige tekst:

    Ardon Toonstra heeft veel werk verzet in het FHIR-NL Validatieteam. Helaas was Ardon niet aanwezig om zijn award persoonlijk in ontvangst te nemen. Daarom bijgaand alleen de foto van Jorrit, met voorzitter Jan-Eric Slot op de achtergrond. Jorrit Spee krijgt zijn award vanwege zijn inzet voor de HL7 NL FHIR Connectathons.

    Een overzicht van alle leden van HL7 Nederland die in de loop van de jaren, zowel nationaal als internationaal, in de schijnwerpers zijn gezet vind je op de pagina erkenning.

  • Afbeelding 1:

Nieuws

HL7 FHIR Open Source Tooling Webinar Series

  • Titel: HL7 FHIR Open Source Tooling Webinar Series
  • Payoff onder titel: Tooling voor FHIR implementatie
  • Korte introtekst - Teaser:
    Altijd al meer willen weten over de bestaande open source tooling waarmee je FHIR goed kan implementeren? Tijdens de webinar serie tussen augustus en oktober 2024 zijn de eerste 10 tools gepresenteerd en de opnamen zijn beschikbaar om terug te kijken. Mooi om kennis te maken met de verschillende tools, maar ook voor experts zeer informatief.
  • Intro-afbeelding: FHIR flame
  • Volledige tekst:

    HL7 FHIR legt met zijn open licentie, zijn diverse community en snelle adoptie een nieuw fundament voor interoperabele innovaties in de digitale zorg. Met zoveel gebeurtenissen in de FHIR-community kan het lastig zijn om alle recente ontwikkelingen bij te houden. Voor organisaties die nieuw zijn in FHIR, met beperkte middelen of die hun oplossingen willen bouwen op community-gedreven applicaties, biedt het open-source software-ecosysteem een ​​rijk startpunt.

    Kijk de HL7 FHIR Open Source Tooling Webinar Series op je gemak terug. HL7 Nederland staat je natuurlijk ook graag bij in het gebruik van deze tools.

Onderwerpen